Chleb pszenny na maślance

4.5 (146 ocen)

Chleb pieczony z przepisu znalezionego w internecie

Składniki:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 szklanka maślanki naturalnej
    płaska łyżka miodu
    łyżeczka soli
    15g drożdży
    jajko
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej, jeśli macie prosto z lodówki trzeba będzie ją trochę podgrzać.
    Kruszymy do niej drożdże, dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    Po tym czasie w maślance powinna zrobić się charakterystyczna pianka.
  • 2. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, i zaczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, które będzie odchodziło od rąk, ale nie będzie też zbyt twarde.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy je na blat posypany mąką, zagniatamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki.
    Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm.
  • 3. Chleb wstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
    Po tym czasie wierzch chleba smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
    Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.
  • 4. Chleb pieczony z przepisu :http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/02/Latwy-chleb-na-maslance.html#.VjpU0W7VDDd
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować