Pierwszy raz zrobiłam chleb specjalnie dla moich dziadków, gdyż zawsze wspominali jaki dobre chleby piekły ich mamy. Gdy go spróbowali uścisnęli mnie mocno i podziękowali, ze dałam im smak dzieciństwa
2 godz. 10 min
Składniki:
40 dag mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
2.5 dag świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru,
jajko, coś do posypania ( sezam, mak, słonecznik)
1.Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
2.Resztę mąki przesiać,dodać pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać ( jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka), przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, zostawić na 30-45 minut pod przykryciem.
3.Następnie znowu zagnieść i uformować jeden duży lub kilka małych chlebków. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
4.Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek. Rozmamłać jajko i pędzelkiem dokładnie posmarować wierzch chleba, posypać ( np. makiem). Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni C
Komentarze