Chleb pszenny

5 (176 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pierwszy raz zrobiłam chleb specjalnie dla moich dziadków, gdyż zawsze wspominali jaki dobre chleby piekły ich mamy. Gdy go spróbowali uścisnęli mnie mocno i podziękowali, ze dałam im smak dzieciństwa

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej,
    1 szklanka mleka,
    2.5 dag świeżych drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    jajko, coś do posypania ( sezam, mak, słonecznik)
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrastanie drożdży 1. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
  • 2. Resztę mąki przesiać,dodać pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać ( jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka), przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, zostawić na 30-45 minut pod przykryciem.
  • 3. Następnie znowu zagnieść i uformować jeden duży lub kilka małych chlebków. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Chleb 4. Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek. Rozmamłać jajko i pędzelkiem dokładnie posmarować wierzch chleba, posypać ( np. makiem). Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować