CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Rewelacyjny chleb, puszysty, aromatyczny z delikatną skórką. Jeden z tych, które utrzymują świeżość wiele dni, myślę, że i ponad tydzień.

  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka żytnia razowa: 80 gramów
    - zakwas żytni: 50 gramów
    - woda: 200 gramów
    - mąka pszenna chlebowa: 300 gramów
    - sól: 10 gramów
    - drożdże instant: 0.75 łyżeczki
    - mąka żytnia uprażona na patelni: 40 gramów
    - woda do zalania uprażonej mąki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb pszenno żytni z prażoną mąką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę prażymy na patelni, do lekkiego zezłocenia myślę, że 5 minut od wrzucenia na gorącą patelnie. Zmiana jej koloru będzie niemalże niewidoczna, dopiero po zalaniu mąki wodą okaże się, że jest ona brązowa
  • 2. W dużej misce umieszczamy resztę składników i mieszamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego dodając papkę z prażonej mąki. Około 6 minut. Ciasto powinno być średnio zwięzłe ale odchodzić od brzegów miski.
  • 3. Po tym czasie miskę owijamy folią aby ciasto nie straciło wilgoci i odstawiamy na 1,5h
  • chleb z prażoną mąką 4. Po tym czasie formujemy bochenek i umieszczamy w koszu do wyrastania chleba mocno opruszonego mąką ponieważ chleb jest dość lepki.
  • 5. Kosz umieszczamy w foliowej torebce i odstawiamy do wyrośniecie na około 2h.
  • 6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą do 250 stopni z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą
  • chleb z prażoną mąką 7. Gdy piekarnik się nagrzeje wyrzucamy delikatnie chleb na nagrzaną blachę i umieszczamy go z powrotem w piekarniku.
  • 8. Pieczemy pierwsze 15minut w 250st potem obniżamy temperaturę do 220 i pieczemy kolejne 30minut.
  • chleb z prażoną mąką 9. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować