Chleb pszenno-żytni z majerankiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma nic lepszego w domu niż unoszący się zapach świeżego pieczywa. Ten charakteryzuje się chrupiąca skórką i aromatem majeranku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g maki pszennej
    100g maki razowej typ 2000
    50g świeżych drożdży
    500ml ciepłej wody
    łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    2-3 łyżki otartego majeranku
    łyżka oliwy
    jajko
    ewentualnie do posypania wierzchu: ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody z dodatkiem cukru oraz łyżki mąki rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować. Po tym czasie mieszamy je z mąkami, jajkiem, solą, majerankiem, oliwą oraz resztą wody. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczka na minimum 30 minut. Po tym czasie cisto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm wysmarowanej tłuszczem. Jeżeli chcemy możemy w tym momencie posypać wierzch ciasta siemieniem lnianym czy sezamem. Pozostawiamy na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach C przez 35-40 minut. Pozostawiamy do powolnego wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować