Chleb pszenno - żytni na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe pieczywo, bardzo je lubię, czasem wymaga trochę nakładu pracy, ale warto;) Przepis na zakwas i chleb znajdziecie w książce "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller - Urban

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZAKWAS::
    - mąka żytnia typ 550: 250 gramów
    - woda w temp 40*C: 250 mililitrów
    - serwatka, maślankua lub sokzkiszonek kapusty (użyłam soku): 1 łyżka
    CIASTO (DNIA POPRZEDNIEGO):
    - zakwas chlebowy: 300 gramów
    - mąka pszenna typ 550: 600 gramów
    - maka żytnia typ 997: 400 gramów
    - sól: 2 łyżki
    - drożdże spożywcze: 42 gramy
    - cukier: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    W DNIU PIECZENIA::
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - maka do obsypania (tyle aby ciasto się nie kleiło, około 1 garści): 1 sztuka
    - tłuszcz do blachy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenno - żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zakwasu.
    *Gdy macie zakwas w lodówce, wyciągnijcie, aby nabrał temperatury pokojowej.
  • zakwas dnia pierwszego 2. Składniki mieszamy razem w słoiku, pozostawiamy na 2, 3 dni w ciepłe miejsce najlepiej w temp 30*C - 40 *C pod przykryciem z gazy, ścierki, płótna - nie zakręcać.
  • zakwas dnia trzeciego 3. Po tym czasie mamy zakwas gotowy.
    Ubieramy tyle zakwasu ile potrzebujemy, potem dosypujemy mąki 2, 3 łyżki, dolewamy wody 2-3 łyżki - jeśli chcemy, aby stał około tygodnia trzymamy w lodówce. Potem znowu dodajemy mąki i wstawiamy do lodówki. Zakwas musi być dokarmiany.
  • 4. Mieszamy oba rodzaje mąki ( najlepiej w misce) dolewamy 400ml gorącej wody, mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem.
  • Sparzona grudkowata mąka 5. Sparzoną i grudkowatą mąkę odstawiamy i studzimy do temp pokojowej.
  • 6. Drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem. Dodajemy 100 ml letniej wody i mieszamy na gładką masę.
  • 7. Zakwas zagniatamy ze sparzoną mąką, dolewamy rozczyn, dodajemy sól i zagniatamy ciasto minimum 10 minut.
  • 8. Podczas zagniatania dosypujemy tyle mąki pszennej lub żytniej, aby ciasto się praktycznie nie kleiło, ale ma pozostać elastyczne i miękkie.
  • ciasto przed wyrośnięciem 9. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 12h w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto po wyrośnięciu 10. Po 12 godzinach...
  • 11. Blachę natłuścić.
  • 12. Ciasto chwilę zagniatamy, formujemy okrągły bochenek i kładziemy na blachę.
  • ciasto w obręczy 13. Wokół niego zapinamy obręcz tortownicy (tutaj na zdjęciu będzie widoczna większa, taką pozostawcie, zmieniłam na mniejszą i to był błąd - chleb upiekł się w formie ciasta)
  • 14. Wilgotnymi rękoma wygładzamy powierzchnię ciasta.
  • 15. Ostawiamy na godzinę, pod przykryciem, aby podrosło ciasto.
  • ciasto w mniejszej obręczy - tego unikamy;) 16. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250*C lub 230*C jeśli pieczecie na środkowej półce z termoobiegiem, przez 10 minut.
  • 17. Następnie na blachę wlewamy 40ml wody zmniejszamy temperaturę do 200*C lub 180*C i pieczemy około 50 - 55 minut.
  • 18. Dziesięć minut przed końcem pieczenia zagotowujemy 200ml wody,dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, całość łączymy na gładką masę. Mieszaniną smarujemy jeszcze gorący chleb. Chleb odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • 19. *Do czasu przygotowania nie doliczałam czasu jaki potrzebujemy do zrobienia zakwasu, oraz oczekiwania wyrastania ciasta.
    ** Proponuje ciasto podzielić na 2 mniejsze bochenki, będzie się lepiej kroiło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować