Chleb pszenno-żytni na zakwasie

4.5 (182 ocen)

Chleb na zakwasie jest wilgotny,bardzo długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej typ 650

    400 gram mąki żytniej razowej typ 2000

    1 szklanka otrąb pszennych

    1 łyżka cukru

    2 łyżki soli

    1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego

    4,5 szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, wodę oraz zakwas, mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin do wyrośnięcia(najlepiej na noc). Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.

Porady

Pod tym linkiem znajdziecie przepis na mój zakwas :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-zytni-krok-po-kroku-5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować