Chleb pszenno-żytni na zakwasie

4.5 (150 ocen)

Prosty i zwykły chleb pszenno-żytni - dlatego chętnie się do niego wraca. Pasuje do wszystkich dodatków, długo pozostaje świeży. Polecam :)

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu
    200 g wody
    250 g mąki pszennej chlebowej
    Ciasto właściwe:
    200 g wody
    250 g mąki pszennej chlebowej
    250 g mąki żytniej chlebowej
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na zaczyn: zmieszać wieczorem składniki, przykryć miskę ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

    Na drugi dzień rano dodać wodę, sól i obie mąki. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 4 godziny.

    Po tym czasie, gdy widać wyraźnie, że ciasto powiększyło objętość, odgazować je, przełożyć do formy (15x28cm) i wyrównać obsypaną mąką dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

    Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze około 25-30 minut. Chleb popukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pszenna Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować