Prosty i zwykły chleb pszenno-żytni - dlatego chętnie się do niego wraca. Pasuje do wszystkich dodatków, długo pozostaje świeży. Polecam :)
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu
200 g wody
250 g mąki pszennej chlebowej
Ciasto właściwe:
200 g wody
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki żytniej chlebowej
2 łyżeczki soli
Chleb pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na zaczyn: zmieszać wieczorem składniki, przykryć miskę ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Na drugi dzień rano dodać wodę, sól i obie mąki. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie, gdy widać wyraźnie, że ciasto powiększyło objętość, odgazować je, przełożyć do formy (15x28cm) i wyrównać obsypaną mąką dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze około 25-30 minut. Chleb popukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce
Komentarze