Chleb pszenno-żytni drożdżowy

4.5 (141 ocen)

Prosty i łatwy chlebek pszenno-żytni, tym razem na drożdżach, wzbogacony o siemię lniane i pestki z dyni. Pyszny nawet na drugi dzień, świetny do opiekania

Składniki:


  • 1 szklanka wody
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    10 g drożdży świeżych
    2 łyżki oleju
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 szklanka mąki żytniej typ 720
    1 łyżeczka soli
    1 garść siemienia lnianego
    1 garść pestek z dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb pszenno-żytni drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki, sól, siemię lniane i dynię. wlać wodę. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn i olej do misy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (duża keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. po tym czasie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 40-45 minut.

    Chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pestki Pszenica Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować