Prosty i łatwy chlebek pszenno-żytni, tym razem na drożdżach, wzbogacony o siemię lniane i pestki z dyni. Pyszny nawet na drugi dzień, świetny do opiekania
Składniki:
1 szklanka wody
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
10 g drożdży świeżych
2 łyżki oleju
3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
1 garść siemienia lnianego
1 garść pestek z dyni
Chleb pszenno-żytni drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, siemię lniane i dynię. wlać wodę. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn i olej do misy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (duża keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. po tym czasie naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 40-45 minut.
Komentarze