Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W związku z tym, że kupowany ostatnio chleb w piekarni jest jak wata postanowiłam sama upiec dla domowników. Przepis mam od koleżanki z Legnicy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,55 kg mąki pszennej
    0,20 kg mąki żytniej
    3,7 dag drożdży
    3 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    1,5 szkl. ciepłej wody
    1 jajko do posmarownia
    mak do psypania

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn z drożdży, wody i 20 dag mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Pozostałe składniki mieszamy z zaczynem. (ja mieszam mikserem z końcówkami tzw. śrubkami).
  • 3. Przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy chleb rozstrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut. Studzimy na kratce, żeby chlebek się nie zapocił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy