W związku z tym, że kupowany ostatnio chleb w piekarni jest jak wata postanowiłam sama upiec dla domowników. Przepis mam od koleżanki z Legnicy.
1 godz. 20 min
Składniki:
0,55 kg mąki pszennej
0,20 kg mąki żytniej
3,7 dag drożdży
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
szczypta cukru
1,5 szkl. ciepłej wody
1 jajko do posmarownia
mak do psypania
Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn z drożdży, wody i 20 dag mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
2.Pozostałe składniki mieszamy z zaczynem. (ja mieszam mikserem z końcówkami tzw. śrubkami).
3.Przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy chleb rozstrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut. Studzimy na kratce, żeby chlebek się nie zapocił.
Komentarze