Chleb pszenno warzywny

0 (0 ocen)

Dwa w jednym czyli pieczywo i porcja warzyw

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej typ 500
    350 ml letniej wody
    5 łyżek oleju
    50 g świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    3 szczypty chili
    3 szczypty pieprzu
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 cukinii
    5 rzodkiewek
    1 czerwona cebula
    10 cm pora

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Do podrośniętego zaczynu wsypać mąkę oraz pokrojone warzywa i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i ułożyć ciasto w większej podłużnej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
  • 2. Można ciasto ponacinać. Ponownie zostawić ciasto w blaszce do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Taki chleb smakuje nawet sam bez żadnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować