500 g mąki pszennej typ 500
350 ml letniej wody
5 łyżek oleju
50 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3 szczypty chili
3 szczypty pieprzu
1/2 czerwonej papryki
1/2 cukinii
5 rzodkiewek
1 czerwona cebula
10 cm pora
Chleb pszenno warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Do podrośniętego zaczynu wsypać mąkę oraz pokrojone warzywa i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i ułożyć ciasto w większej podłużnej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
2. Można ciasto ponacinać. Ponownie zostawić ciasto w blaszce do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Taki chleb smakuje nawet sam bez żadnych dodatków.
Komentarze