Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
2.Do miski dajemy mąkę orkiszową, dodajemy do niej zaczyn i wyrabiamy na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość.
3.Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę, i ewentualnie trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy chlebki i układamy po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach.
4.Można posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 30/40 minut.
Komentarze