Chleb pszenno-orkiszowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Nic nie równa się ze smakiem domowego pieczywa.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZACZYN::
    - mąka pszenna: 20 dekagramów
    - drożdże swieże: 7 dekagramów
    - letnia woda: 200 mililitrów
    CIASTO;:
    - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 50 dekagramów
    - letnia woda: 350 mililitrów
    - świeże drożdże: 25 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - oliwa: 5 łyżek

Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. Do miski dajemy mąkę orkiszową, dodajemy do niej zaczyn i wyrabiamy na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę, i ewentualnie trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy chlebki i układamy po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach.
  • bagietki 4. Można posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 30/40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy