Chleb pszenno - jaglany

0 (0 ocen)

Mój kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Jak dla mnie ta metoda jest najlepsza - chleb mięciutki w środku a skórka mega chrupiąca

Składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
    1 łyżeczka soli
    400 ml wody
    2 łyżki oleju

    1 kg mąki pszennej typ 500
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    40 g świeżych drożdży
    500 ml letniej wody
    1/4 szk oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno - jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę i olej i zagotować, potem ją posolić i znów zagotować.
    Wsypać kaszę i gotować około 20 minut aż kasza będzie miękka i trzeba ja od czasu do czasu mieszać.
    Przykryć pokrywką i zostawić do momentu aż kasza będzie tylko delikatnie letnia ( nie może być za gorąca ).
  • 2. W misce wymieszać drożdże z cukrem do płynnej konsystencji.
    Wlać wodę i olej i wsypać wymieszaną z solą mąkę.
    Następnie dodać wystudzoną kaszę i drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ciasto.
    Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto i położyć je do podrośnięcia na desce o takim kształcie jakie jest naczynie, w którym będzie piekł się chleb.
    Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wysypać mąką ( dolną część naczynia i pokrywkę ).
    Naczynie wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
    Potem szybko ciasto przełożyć do naczynia, oprószyć górę mąką, zrobić nacięcia i zakryć naczynie pokrywką.
  • 4. Piec chleb 25 minut z pokrywką potem ją zdjąć i piec kolejne 20 minut bez pokrywki.
    Po 20 min utach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb jeszcze 20 minut.
    Upieczony wyjąć z naczynia na drewnianą deskę lub kratkę i chleb wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować