Chleb pszenno grahamowy

0 (0 ocen)

..........................

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    500 g mąki graham typ 1850
    500 ml letniej wody
    8 łyżek oleju o smaku oregano
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    100 g drożdży

Chleb pszenno grahamowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.
    Po tym czasie wlać wodę, olej i dodać sól.
    Wymieszać te składniki i dodać obie mąki.
    Ponownie wymieszać i wyrobić ciasto.
  • 2. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do foremek keksowych i znów zostawić aby chleby wyrosły.
    Gdy wyrosną spryskać zimną wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy