Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi

0 (0 ocen)

Ciepłe pieczywo i ten nieziemski aromat roznoszący się po domu....to nagroda za poświęcony czas przy mieszaniu/wyrabianiu ciasta Polecam Wam przepis na chleb pełnoziarnisty z otrębami żytnimi

Składniki:

  • Zaczyn:
    45 g zakwasu
    150 g Mąki Basi Poznańskiej
    150 g wody

    Mieszamy składniki i pozostawiamy na 12 godzin.

    Następnie dodajemy:

    700 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
    600 g wody
    20 g świeżych (roztartych/rozpuszczonych w odrobinie cukru)
    1 łyżeczka soli

Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski w której mamy zaczyn dodajemy mąkę, drożdże (roztarte z odrobiną cukru - postać płynna), wodę oraz łyżeczkę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chlebowe powinno być dość gęste, nieregularne. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami żytnimi. Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno zrównać się z brzegiem formy. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez kwadrans i około 30 minut w 185 stopniach. Smacznego!

Porady

Nie wiesz jak zrobić własny zakwas ? Polecam zajrzeć na tą stronę smakowitychleb.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy