Chleb pełnoziarnisty

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Pyszny i pachnący chlebek

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 kg mąki pełnoziarnistej
    1 czubata łyżeczka soli
    25 g świeżych drożdży
    350 ml chłodnej wody

Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Ciasto następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Po 15 minutach formujemy bochenek chleba i umieszczamy w blaszce (26 cm x 12 cm) wcześniej posmarowanej margaryną i obsypaną mąką. Wyrobiony bochenek chleba posypujemy odrobiną mąki bądź innymi ulubionymi dodatkami (słonecznik, dynia itp.) następnie przykrywamy ściereczką i czekamy 60 min aż wyrośnie. Po tym czasie chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez ok. 30-35 min. Smacznego ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy