Chleb paprykowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Pyszny i puszysty.

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki chleba:

    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 cebula czerwona
    600 g mąki
    100 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju z papryką chilli
    papryka czerwona mielona do posypania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę mąki wsypujemy do miski, wkruszamy do niej drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy tyle wody aby powstała papka konsystencji kwaśnej śmietany.
    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
    Resztę mąki wsypujemy do miski, wlewamy zaczyn i razem z solą i szklanką ciepłej wody wyrabiamy ciasto.
    Na koniec wlewamy olej i jeszcze wyrabiamy aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki.
    Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jak ciasto rośnie obieramy papryki i kroimy w kostkę a cebulę w ćwierć talarki.
    Smażymy na 1 łyżce masła i odstawiamy do przestudzenia.
    Do wyrośniętego ciasta dodajemy papryki z cebulą i jeszcze raz wyrabiamy a następnie formujemy z ciasta 3 wałki długości naszej blachy i pleciemy z nich warkocz.
    Wkładamy warkocz do nasmarowanej olejem blaszki.
    Na wierzchu chleb posypujemy papryką mieloną słodką.
    Czekamy ok. 15 minut aż ciasto wyrośnie.
    Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 C.
    Chleb studzimy na kratce.

Porady

Do chleba można dodać inne warzywa np. oliwki posiekane lub upróżoną cukinię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować