Chleb paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę mąki wsypujemy do miski, wkruszamy do niej drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy tyle wody aby powstała papka konsystencji kwaśnej śmietany.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Resztę mąki wsypujemy do miski, wlewamy zaczyn i razem z solą i szklanką ciepłej wody wyrabiamy ciasto.
Na koniec wlewamy olej i jeszcze wyrabiamy aby ciasto było gładkie i odchodziło od ręki.
Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie jak ciasto rośnie obieramy papryki i kroimy w kostkę a cebulę w ćwierć talarki.
Smażymy na 1 łyżce masła i odstawiamy do przestudzenia.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy papryki z cebulą i jeszcze raz wyrabiamy a następnie formujemy z ciasta 3 wałki długości naszej blachy i pleciemy z nich warkocz.
Wkładamy warkocz do nasmarowanej olejem blaszki.
Na wierzchu chleb posypujemy papryką mieloną słodką.
Czekamy ok. 15 minut aż ciasto wyrośnie.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 C.
Chleb studzimy na kratce.
Porady
Do chleba można dodać inne warzywa np. oliwki posiekane lub upróżoną cukinię.
Komentarze