Chleb pachnący Toskanią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwo go zrobić a jeszcze łatwiej polubić…Na jednej kromce na pewno nie poprzestaniecie. Pomidory nadają mu wspaniałego aromatu a oliwki i pieprz zaostrzają jego smak, prażona cebulka dopełnia reszty. Jest idealny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej typ 650

    5 dag drożdży

    1 szklanka ciepłej wody

    ½ szklanki ciepłego mleka

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soli

    10 sztuk zielonych oliwek z pastą paprykową

    40 g suszonych pomidorów solonych

    2 ząbki czosnku

    3 łyżki oliwy z oliwek

    1 łyżeczka przyprawy: pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim

    ½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego

    szczypta suszonego rozmarynu

    1 łyżka prażonej cebulki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb pachnący toskanią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cbx81j 1. Przygotowujemy zaczyn do chleba: W miseczce kruszymy drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru zalewamy ciepłym mlekiem-nie gorącym! Posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy aż drożdże zaczną „pracować” Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z solą oraz pozostałymi przyprawami dodajemy przekrojone na połówki oliwki zielone, osączone wcześniej z zalewy oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty pieprz syczuański, wlewamy zaczyn oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • image-1gghq3c 2. Przykrywamy ściereczką bawełnianą odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • image-19m11j1 3. Potem ponownie zagniatamy przekładamy do formy kamionkowej o wym 30/12 cm wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na kilkanaście minut aż wyrośnie. Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch chleba folią aluminiową

Porady

Rewelacyjnie smakuje świeży ledwo co ostygnięty..najlepiej bez niczego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Śniadanie

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować