Chleb owsiany na zakwasie

4.5 (196 ocen)

  • Dla 1 osoby

Puszysty, miękki o pysznym smaku. Przepis znalazłam na stronie gotujebolubi.blox.pl .

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Składniki :

    Na wieczór przed pieczeniem chleba przygotowujemy :

    2 łyżki zakwasu
    30g mąki żytniej
    120g mąki pszennej ( typ 550 )
    150g wody
    3/4 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki nasion owsa

    W naczyniu mieszamy zakwas z wodą i obiema mąkami. Owijamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Nasiona owsa i płatki zalewamy wodą i także odstawiamy na noc by napęczniały.



    Nazajutrz :

    Cały zaczyn z dnia poprzedniego
    800g mąki
    450 ml wody
    1,5 łyżki suszonych drożdży ( użyłam 15g świeżych )
    2 łyżki soli
    1 łyżka miodu
    namoczone ziarna i płatki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb owsiany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Ziarna i płatki odsączamy na sitku godzinę przed wyrabianiem chleba.

    Do miski z zaczynem wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, w której rozpuszczamy łyżkę miodu. Dobrze mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy drożdże (jeśli używamy świeżych, rozpuszczamy je w 2 łyżkach ciepłej wody ), sól i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski, dodajemy ziarna i płatki. Mieszamy chwilę i odstawiamy na dwie godziny by wyrosło. W między czasie ciasto składamy trzykrotnie (jak kopertę po to, by dobrze odpowietrzyć ciasto ) w odstępach 45-45-30 minut. Wyrośnięte i przefermentowane ciasto formujemy w okrągły bochenek i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia (ok.1 godz.).

    Pieczemy w naparowanym piekarniku ( na dnie pieca ustawiamy naczynie z wodą ) nagrzanym do 200ºC przez 40-45 minut. Studzimy w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować