Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zdrowy, wartościowy chleb. A smak i zapach są rewelacyjne! Pieczywo na zakwasie jest zdrowsze niż pieczone na drożdżach, ponieważ zakwas pomaga uwolnić z ziaren witaminy i minerały.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
    4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonujemy zaczyn. Do miski wlewamy zakwas, dosypujemy dwie szklanki mąki orkiszowej i dolewamy około szklankę ciepłej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 godzin do wyrośnięcia.
  • 2. Wykonujemy ciasto do pieczenia. Ugniatamy i wyrabiamy chwilę zaczyn, aby go odpowietrzyć. Do zaczynu dodajemy dwie szklanki mąki orkiszowej, dolewamy około szklankę ciepłej przegotowanej wody i dodajemy jedną łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie być bardzo klejące i nie będzie oblepiać dłoni (zajmie to około 20 minut). W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3-5 godzin (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie tak, aby wypełniło całą foremkę).
  • 3. Wierzch ciasta zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni, a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i chleb pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu chleb zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Ilość mąki potrzebnej do wyrobienia ciasta może być różna ze względu na rodzaj mąki (grubo czy drobno mielona), ze względu na twardość wody, temperaturę otoczenia, dojrzałość zakwasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować