Chleb orkiszowy na drożdżach

4.48 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Łatwy i szybki chlebek. Jest smaczny i zdrowy. A dodatek różnych ziaren i przypraw sprawia, że chlebek je się jeszcze chętniej. Polecam wszystkim, którzy lubią się zdrowo odżywiać. Chlebek można poporcjować i zamrozić.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630, niemiecki)
    150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki miodu
    40 g drożdży
    250 ml mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    po 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka "Przyprawy do chleba staropolskiego" firmy Kamis (zawiera czarnuszkę, majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek)
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb orkiszowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do dużej miski lub misy robota planetarnego. Mleko lekko podgrzewamy, musi być letnie. Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ok. 1/2 szklanki mąki orkiszowej. Całość mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy by się spieniło, trwa to do 15-20 minut.
  • 2. Do tej masy dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dobrze mieszamy, u mnie zrobił to robot planetarny z hakiem. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Foremkę tzw. keksówkę o rozmiarach 30x11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, trwa to ok. 40-50 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • 3. Chlebek wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i jeszcze dopiekamy 10 minut. Po lekkim przestudzeniu chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chlebek po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, bo będzie się deformował podczas krojenia na gorąco.

Porady

Jeżeli podczas wyrabiania wydaje nam się, że ciasto jest zbyt luźne można dosypac troszkę mąki orkiszowej. Oczywiście wszelkie przyprawy można pominąć, bo nie zawsze smakują dzieciom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować