Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Rewelacja! Polecam, przepis dała mi teściowa.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 800g mąki orkiszowej
    2 łyżeczki soli
    1 saszetka suszonych drożdży(7g)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu
    600 ml ciepłej wody
    nasiona sezamu lub kminku, słonecznika

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki w misce. 1. Mąkę, drożdże, sól wsypujemy do miski, na środku robimy dołek, dodajemy oliwę, miód i wodę.
  • 2. Ciasto wyrabiamy przez 5 do 10 min, na tym etapie może być klejące, ale nie trzeba dodawać mąki.
  • 3. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek 31x10, wysmarowanych tłuszczem i potrzepanych bułką tartą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 do 1,5 godz). Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i potrzepać wybranymi nasionami. Piec w 200 st przez 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy