Pokochałam orkisz! Chyba najczęściej ta mąka króluje w moich wypiekach. Stąd też poszukiwanie inspiracji na wypieki z tejże mąki i modyfikowanie ich, by były zgodne z moim sposobem odżywiania.
Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
100g aktywnego zakwasu ja użyłam żytniego o konsystencji gęstej śmietany dokarmionego 8 godzin wcześniej
150g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
60-80g wody
Całość wymieszać. Zaczyn powinien być kulką ciasta.Odstawić w temperaturze pokojowej najlepiej na noc (8-12 godzin).
2.Zaparka:
100g maki orkiszowej z pełnego przemiału
150g gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kminku
Wymieszać, odstawić na 8-12 godzin.
3.Wszystkie składniki wymieszałam, odstawiłam na 10 min. Jeszcze raz bardzo krotko wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wymieszałam, odstawiłam na godzinę. Po godzinie, lekko wyrośnięte ciasto włożyłam do formy. Wyszło mi tak, że ciasto w formie wylądowało już późno w nocy, to wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 30C na jakieś 8 godzin. Wyrosło pięknie - podwoiło swoją objętość.
Chlebek piekłam w 230C przez 35 minut. Po włożeniu do piekarnika spryskałam ścianki spryskiwaczem, żeby wytworzyć parę. Chlebek pyszny, polecam!
Komentarze