Przy chlebku nie miałam wiele pracy, a efekt wyszedł świetny. Świadczy o tym porowata struktura, wyśmienity smak i pyszna skórka. Pieczywo doskonale nadaje się na kanapki:)
Chleb na ziarnku drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie.
Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i złożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250*C razem z garnkiem żeliwnym (może być blacha). Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 250*C 10 min, potem 30 min. w 230*C.
Komentarze