Chleb na ziarnku drożdży

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przy chlebku nie miałam wiele pracy, a efekt wyszedł świetny. Świadczy o tym porowata struktura, wyśmienity smak i pyszna skórka. Pieczywo doskonale nadaje się na kanapki:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 625 gramów
    - woda: 400 mililitrów
    - sól: 2 łyżeczki
    - drożdże świeże wielkości ziarna grochu: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - sezam: 1 łyżka
    - mak: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb na ziarnku drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na ziarnku drożdży 1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie.
    Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i złożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny.
    W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250*C razem z garnkiem żeliwnym (może być blacha). Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 250*C 10 min, potem 30 min. w 230*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować