Chleb na zakwasie z ryżem

0 (0 ocen)

Pyszny i sycący chleb

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego
    300 ml wody
    150 g ugotowanego ryżu
    500 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 2000
    1 czubata łyżeczka soli
    2 garści słonecznika

Chleb na zakwasie z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Ryż ugotować w osolonej wodzie lub użyć pozostałego z obiadu. Do misy robota wsypać mąkę pszenną typ 650 i typ 2000, dodać sól. Wlać zakwas rozmieszany z ciepłą wodą. Wsypać ostudzony ryż. Dodać jedną garść słonecznika. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do formy, wyrównać, posypać słonecznikiem, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić w kromki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy