150 g zakwasu żytniego
300 ml wody
150 g ugotowanego ryżu
500 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 2000
1 czubata łyżeczka soli
2 garści słonecznika
Chleb na zakwasie z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ryż ugotować w osolonej wodzie lub użyć pozostałego z obiadu. Do misy robota wsypać mąkę pszenną typ 650 i typ 2000, dodać sól. Wlać zakwas rozmieszany z ciepłą wodą. Wsypać ostudzony ryż. Dodać jedną garść słonecznika. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do formy, wyrównać, posypać słonecznikiem, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić w kromki.
Komentarze