Chleb na zakwasie z dynią i musli

0 (0 ocen)

Przepyszny chleb na zakwasie wzbogacony zdrowym musli, długo wilgotny dzięki dodatkowi pieczonej dyni

Składniki:


  • zaczyn:
    250 g wody
    250 g mąki żytniej typ 580
    1 łyżka zakwasu żytniego
    namaczanka:
    100 g musli (z jagodami goji)
    200 g wody
    puree z dyni:
    200 g upieczonej dyni Hokkaido
    300 g wody
    oraz:
    250 g wody
    900 g mąki żytniej typ 580
    100 g mąki żytniej typ 1200
    2 łyżeczki soli
    100 g pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z dynią i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    zaczyn:
    Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i odstawić na całą noc, przykryty ściereczką.
    Musli wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą (200g), odstawić.
    Upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia, wlać wodę (300g) i zmiksować blenderem na gładki krem.

    Do misy robota wlać wodę (250g), dodać zaczyn i sól.
    Dodać namaczankę i puree.
    Wsypać obie mąki, następnie dodać pestki dyni zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto podzielić na pół i nałożyć do dwóch dużych keksówek wyścielonych papierem. Wyrównać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 45 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Musli

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować