Chleb na zakwasie i drożdżach

4.43 (168 ocen)

Chlebek bardzo dobry w smaku , z chrupiącą skórką , o cudownym zapachu.

Składniki:

  • Zaczyn:

    50g zakwasu ( użyłam żytniego)
    75g mąki ( typ 550)
    75g wody
    Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed użyciem.

    Ciasto właściwie:

    30g mąki żytniej
    50g mąki pszennej pełnoziarnistej
    420g mąki pszennej (typ 550)
    5g świeżych drożdży
    270g wody
    cały zaczyn
    12g soli
Wystaw ocenę:

4.43 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie i drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże "pokruszyłam" z mąką). Wyrabiać przez około 10 -15 minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne.

    Następnie przykryć i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia. W między czasie złożyć ciasto dwa razy jak kopertę ( po pierwszych 30 minutach pierwszy raz, a drugi po godzinie)

    Z ciasta uformować okrągły bochenek i umieść w oprószonym mąką koszyku ( myślę , że możemy także ułożyć go na zwykłej blaszce)

    Koszyk wraz z ciastem umieścić w plastykowym worku ( tak, aby ciasto nie wyschło, ale mogło swobodnie wyrastać)

    Odstawić do podrośnięcia na godzinę.

    Nastawić piekarnik na 240ºC ( jeśli mamy, to umieścić kamień w środku)

    Wyrośnięty bochenek przełożyć na kamień, szybko zrobić kilka nacięć ostrym nożem i wstawić do piekarnika. Wraz z bochenkiem włożyłam osobną blaszkę wypełnioną około 3/4 szklanki gorącej wody.

    Piec przez 20 minut, a następnie zredukować temperaturę do 220ºC i piec przez kolejne 10 -15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować