Chleb na zaczynie poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin.
2.Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.
Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.
Zakryte odstawić na 70 minut.
3.Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.
Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.
Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
4.Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny ( większy od średnicy chleba ).
Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąc talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka.
5.Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.
W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).
Porady
7 g drożdży instatnt to 25 g drożdży świeżych, więc jeśli nie macie suszonych to przeliczcie ile potrzeba świeżych do tego chleba
Komentarze