Chleb na zaczynie poolish

4.49 (175 ocen)

Pracochłonny i wymagający dużo czasu ale bardzo smaczny chleb.

Składniki:


  • zaczyn :
    450 g mąki pszennej typ 750
    450 g letniej wody
    1/8 łyżeczki suchych drożdży ( instatnt )

    ciasto właściwe :
    450 g mąki pszennej typ 750
    170 g letniej wody
    cały zaczyn poolish
    20 g soli
    5 g suchych drożdży ( instant )
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na zaczynie poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
    Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin.
  • 2. Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.
    Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
    Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.
    Zakryte odstawić na 70 minut.
  • 3. Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.
    Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.
    Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
  • 4. Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
    Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny ( większy od średnicy chleba ).
    Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąc talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka.
  • 5. Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.
    W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
    Upieczony chleb wystudzić na kratce.
    ( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).

Porady

7 g drożdży instatnt to 25 g drożdży świeżych, więc jeśli nie macie suszonych to przeliczcie ile potrzeba świeżych do tego chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować