Chleb na zaczynie piwnym

0 (0 ocen)

Ciekawy chlebek na piwie

Składniki:

  • Zaczyn:
    130 g piwa
    35 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżka zakwasu żytniego
    Ciasto właściwe:
    1 szklanka wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki żytniej żurkowej
    1,5 łyżeczki soli

Chleb na zaczynie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piwo podgrzać do temperatury 70 stopni. Przestudzić. Dodać mąkę i zakwas, wymieszać dokładnie. Przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na min. 14 godzin. Po tym czasie zaczyn rozmieszać z wodą. Obie mąki i sól wsypać do misy robota, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, można je dowolnie naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy