Chleb na sodzie jabłkowo-rodzynkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten chleb upiekłam w akcji na FB. Jest typowo śniadaniowy. Najlepiej smakuje z masłem i dżemem.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
    1/2 łyżeczki soli
    1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki cynamonu
    200 ml maślanki
    1 małe jabłko
    1/3 szk rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na sodzie jabłkowo-rodzynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić.
    Jabłko po obraniu pokroić w drobną kostkę.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i przygotować blachę do pieczenia wykładając ją papierem do pieczenia i dodatkowo posypując mąką.
    W misce wymieszać suche składniki i mieszając drewnianą łyżką dodawać maślankę.
  • 2. Potem zagnieść szybko ciasto, dodać rodzynki i jabłka, znów zagnieść ( ciasto się lepi ), uformować okrągły bochenek i położyć go na blasze.
    Oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem na krzyż.
    Blachę z ciastem od razu wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce.
    Podawać na przykład z masłem i dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować