Chleb na maślance.

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Przepis z internetu , ze zmianami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
    200g mąki żytniej
    50g drożdży
    2 szklanki maślanki
    łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżki smalcu ze skwarkami
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na maślance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesianą przez sito wsypać do miski, dodać cukier, sól.
    Maślankę podgrzać, dodać drożdże. Smalec stopić.
    Maślankę wlać do mąki, wymieszać. Wlać smalec, wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi , keksówki. Zostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 1 godzinę w 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować