Chleb na guinnessie

0 (0 ocen)

Pyszny chleb, jedna z wariacji na temat wypieków.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    300 g guinnessa
    15 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

    dodatkowo:
    4 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek płatków owsianych
    1/3 szklanki piwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na guinnessie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy piwem i dodajemy odrobinę piwa w temperaturze pokojowej. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę wsypujemy do miski, dokładamy sól, piwo, wyrośnięte drożdże i mieszamy. Kiedy zacznie gęstnieć zagniatamy ciasto. Wyrabiamy około 5 minut, żeby było elastyczne. Następnie robimy z niego kulę, kładziemy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie szykujemy mieszankę piwną mieszając mąkę z piwem (opcja dodatkowa). Powinna być rzadka.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, polewamy uformowany w kulę chlebek i obsypujemy płatkami owsianymi.
    Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut.

Porady

Tego chleba nie może zabraknąć podczas bożonarodzeniowego śniadania, czy wigilijnej kolacji. Musicie wypróbować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować