Chleb na zakwasie na żur

4.95 (179 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwy i smaczny, nie wymaga długiego wyrabiania.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej
    30 dag mąki żytniej
    10 dag drożdży
    2 szkl zakwasu na żur
    1,5 łyżki soli
    2,5 łyżki cukru
    słonecznik, mak, sezam do posypania (niekoniecznie)
    ok.300 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.95 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na zakwasie na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb, mąka,zakwas 1. Obie mąki przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, dodać pozostałe składniki oprócz posypki.
  • chlebek 2. Wymieszać do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 25 min.Powtórnie wyrobić i wyłożyć do 2 podłużnych foremek i odstawić na ok. 20 min. aby chleb podrósł. Piec w temp.190*C przez 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować