Chleb gryczany z cebulką

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz.

Jak ten chleb pachnie! A smakuje jeszcze lepiej. Pod chrupiącą skórką, szczodrze obsypaną ziarenkami, kryje się delikatny miękisz o cudownym smaku. Połączenie mąki gryczanej i podsmażonej na złoto cebulki rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 130g kaszy gryczanej niepalonej
    260g mąki pszennej (typ 650) (plus do podsypywania ok 2 łyżek)
    300ml letniej wody
    1 łyżeczka miodu
    1,5 łyżeczki soli
    15g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
    3 łyżki oleju
    1 cebula
    3 łyżki mieszanki pestek: słonecznik, sezam, siemię lniane
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb gryczany z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę podprażyć lekko na patelni, zmielić w młynku. Mąkę przesiać, połączyć z kaszą i solą. Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem, zalać mąkę, wymieszać i z lekka wyrobić ciasto (będzie klejące), odstawić na 10 minut. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, przestudzić. Ciasto wyrobić jeszcze raz, dodając cebulkę. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ok godzina-półtorej).
  • 2. Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, uformować bochenek. Przełożyć go na blachę, posypaną mąką. Z wierzchu posmarować wodą, posypać ziarenkami, przyklepując je do ciasta. Chleb przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
  • 3. Gdy chleb się napuszy, ostrym nożem zrobić na górze kilka nacięć.
    Piekarnik rozgrzać do 210st.C, spryskać wodą, wstawić chleb, piec 15-18 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160stC, piec 20 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy po nim postukamy od spodu.
    Upieczony chleb ostudzić na kratce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować