Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)

4.5 (154 ocen)

Chleb bezglutenowy, bez jajek, mleka i drożdży. Uratował mi życie, gdy okazało się, że muszę przejść na dietę bezglutenową. Dzięki dodaniu ziemniaków nie jest suchy.

Składniki:

  • Na zakwas:
    - 350 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
    - 350 g letniej przegotowanej wody

    Na ciasto
    - 440g zakwasu
    - 240g wody mineralnej gazowanej
    - 150g ugotowanych ziemniaków
    - łyżka soli
    - 160g maki z kaszy gryczanej niepalonej
    - 120g mąki ryżowej
    - 60g mąki sojowej
    - 4 łyżki oleju
    - 20g zmielonego siemienia lnianego
    - woda
    - ziarna słonecznika
    - ziarna soi
    - siemię lniane
    - pestki z dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy zakwas w następujący sposób: 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej mieszamy z 50 g ciepłej wody i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy 50g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i tyleż samo ciepłej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny. Czynności powtarzamy przez 7 dni, aż do powstania zakwasu. Tak przygotowany zakwas przechowujemy w lodówce.
  • 2. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości zakwasu, wówczas do wyhodowanego zakwasu dokładamy mąkę z kaszy gryczanej niepalonej i letnią przegotowaną wodę w takich samych proporcjach, tak aby uzyskać 440g zakwasu do ciasta i trochę na później, i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
  • 3. Zmielone siemię lniane zalewany gorącą wodą, tak aby przykrywała siemię i mieszamy do uzyskania gęstej papki i pozostawiamy na około 8 godzin.
  • 4. Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: mineralną wodę gazowaną, ugotowane ziemniaki, mąki, sól, olej, papkę ze zmielonego siemienia, zakwas i ziarna oraz pestki (proporcje według upodobania). Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez godzinę.

Porady

Jeżeli dieta pozwala nam na gluten lub jego śladowe ilości, zakwas gryczany możemy przygotować w ten sposób: łyżeczka zakwasu żytniego, 250g mąki z kaszy gryczanej niepalonej i 250g ciepłej przegotowanej wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Mąkę z kaszy gryczanej niepalonej możemy przygotować sami mieląc kaszę w młynku do kawy albo w blenderze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować