Chrupiący chlebek z kaszą gryczaną, solą morską i mąką pełnoziarnistą orkiszową
Składniki:
Składniki:
(na 1 foremkę keksową)
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
350 g mąki gryczanej
25 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli morskiej
ok. 250 ml wody źródlanej
40 g suchej kaszy gryczanej prażonej
dodatkowo:
odrobina oliwy do posmarowania foremki
sezam, pestki dyni, słonecznik- do posypania
forma keksowa o wymiarach: 25cm x 10cm x 7 cm
Chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić.
Do dużej miski przesiać obie mąki, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę miodu i pół szklanki wody, wymieszać.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Po tym czasie dodać sól, oliwę, wodę i dokładnie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów miski), dodać kaszę i ponownie wyrobić przez chwilę.
Gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki.
Przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki keksówki.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
Przed pieczeniem wierzch chlebka posmarować lekko wodą i posypać swoimi ulubionymi dodatkami (ja użyłam ugotowanej kaszy, maku i odrobiny soli morskiej).
Wstawić na środkową półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 ºC przez ok. 60 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
Chlebek powinien być pięknie brązowy, a odgłos stukania w spód chlebka głuchy.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Komentarze