Chleb dyniowy z chia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Bardzo smaczny i zdrowy zamiennik zwykłego pszennego chleba. Pure z dyni nadaje mu wilgotności i delikatności a nasiona chia dostarczają cennych składników.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    400 g g pure z dyni
    100 ml ciepłego mleka
    15 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki nasion chia

Chleb dyniowy z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z solą, pure dyniowym i rozczynem. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy