1.Z drożdży ,niewielkiej ilości letniej wody,cukru i odrobiny mąki zrób zaczyn i pozostaw na 10-15 minut.Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę,dodaj puree z dyni,zaczyn,olej,sól i wlej pozostałą wodę.Ciasto zagnieć i pozostaw pod przykryciem na 2 godziny ,po tym czasie ponownie wyrób ciasto,przykryj ściereczką i zostaw na godzinę.Ciasto przełóż do 3 keksówek (31x12),wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.Wyrośnięte chleby posmaruj rozkłóconym jajkiem ze śmietaną.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek ,zdejmij papier i ułóż chleb na kratce,pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze