Chleb dyniowy

0 (0 ocen)

Mięciutki ,pachnący chlebuś z pieczonej dyni.Szybki i bardzo prosty,jest po prostu rewelacyjny.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej

    2 szklanki puree z pieczonej dyni

    2 szklanki letniej wody

    2 łyżki cukru

    2 łyżki soli

    2 łyżki oleju

    50 gram świeżych drożdży

    Dodatkowo:

    1 jajko

    2 łyżki śmietany kremówki 36%

Chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży ,niewielkiej ilości letniej wody,cukru i odrobiny mąki zrób zaczyn i pozostaw na 10-15 minut.Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę,dodaj puree z dyni,zaczyn,olej,sól i wlej pozostałą wodę.Ciasto zagnieć i pozostaw pod przykryciem na 2 godziny ,po tym czasie ponownie wyrób ciasto,przykryj ściereczką i zostaw na godzinę.Ciasto przełóż do 3 keksówek (31x12),wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.Wyrośnięte chleby posmaruj rozkłóconym jajkiem ze śmietaną.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chleb wyjmij z foremek ,zdejmij papier i ułóż chleb na kratce,pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Najlepiej smakuje świeży.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy