Chleb dyniowo-ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

słoneczny kolor, chrupiąca skórka i dyniowy aromat to zalety tego chlebka :-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 350 g dyni hokkaido
    250 g ziemniaków
    500 g mąki orkiszowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    40 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    2 łyżki pestek dyni
    tłuszcz do wysmarowania formy

Chleb dyniowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i ziemniaki ugotować na parze, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę.
  • 2. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier.
  • 3. Dodać oliwę, jajko, pure z dyni i ziemniaków i pokruszne drożdże.
  • 4. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto około 10 minut.
  • 5. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem.
  • 6. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 7. Przełożyć ciasto do formy, wierzch posypać pestkami dyni i odstawić jeszcze na 15 minut.
  • 8. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni.
  • 9. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy