Chleb drożdżowy z otrębami - na herbacie

0 (0 ocen)

Pyszne domowe pieczywo z otrębami pszennymi, kminkiem i pieprzem ziołowym, przygotowane na zielonej herbacie. Chleb jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga pieczołowitego doglądania.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej (ew. + ile ciasto zabierze)
    125 g otrębów pszennych prażonych
    100 g drożdży świeżych
    1 L wody (wrzątek)
    4 torebki zielonej herbaty z kwiatem opucji (4 x 2 g)
    2 łyżki kminku całego
    3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżka cukru
    1 - 1 i 1/2 łyżeczki soli

    woda do posmarowania chleba
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy z otrębami - na herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb drożdżowy z otrębami - na herbacie 1. Herbatę zalać wrzącą wodą, zrobić napar, lekko ostudzić (herbata ma być ciepła). Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać cieplą herbatę, dodać otręby, sól, kminek i pieprz. Całość wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie całość ponownie wymieszać.
  • Chleb drożdżowy z otrębami - na herbacie 2. 2 formy keksowe (12 x 40 i 13 x 40) wysmarować olejem, każdą wypełnić połową przygotowanego ciasta, wyrównać wierzch. Odłożyć do ponownego podrośnięcia (około 15 min).
    Piec 45 min (180 - 200 st. C). Upieczone bochenki wyjąć z piekarnika, wierzch za pomocą pędzelka zwilżyć zimną wodą i ponownie włożyć do piekarnika na 1 - 2 min. Pieczywo po wystudzeniu wyjąć z keksówek.

Porady

Ciasto można urozmaicić dodatkami zbożowymi lub smakowymi wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kminek Otręby Pieprz Zielona herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować