Chleb Drożdżowy Według Dawida

0 (0 ocen)

Dlaczego według Dawida i kto to w ogóle jest ? Już wyjaśniam :) Dawid to mój mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :)Teraz postanowił troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł :)

Składniki:

  • Składniki na 2 foremki keksowe

    Zaczyn:

    35 gr drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki
    1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka

    Na ciasto:
    500 gr mąki typ 650
    250 gr mąki żytniej typ. 720
    1 płaska łyżka soli
    3/4 szkl wody o temp pokojowej
    1/2 szkl mleka o temp. pokojowej
    3 łyżki oliwy/oleju
    Dodatki:
    3 łyżki lnu
    3 łyżki podprażonego słonecznika
    3 łyżki płatków owsianych
    garść maku do obsypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb drożdżowy według dawida - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru, jednej łyżeczki mąki oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W misie szykujemy obie mąki, sól, oraz nasionka i płatki owsiane. Mieszamy całość trzepaczką/rózga napowietrzać mąkę w tym momencie.
    Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy i dolewamy mleko wraz z wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy.
    Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
  • 2. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek (dno blaszek możemy wysypać płatkami owsianymi)
  • 3. Chlebki możemy naciąć lub nie i obsypać makiem bądź nie (na zdjęciu obydwie wersje) :)

    5. Następnie odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
    W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni.

    Kiedy chlebki wyrosną pod folię to natychmiast wstawiamy je do piekarnika, który wcześniej możemy skropić zimną wodą aby wytworzyła się para która spowoduje że skórka będzie chrupiąca.
    Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 210-200 stop. i pieczemy około 50-60 minut.
    Upieczony chlebek ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować