Chleb domowy na zakwasie

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze, a pieczenie chleba stało się ostatnio moją pasją. Lubię, gdy po domu rozchodzi się ten przyjemny zapach.

Składniki:

  • Zakwas: 10 czubatych łyżek mąki razowej (na żurek)
    ● 2 posiekane ząbki czosnku
    ● 4 czubate łyżki płatków owsianych
    ● skórka z kromki chleba razowego.
    Ciasto: 7 czubatych szkl. mąki żytniej (typ 500)
    ● 3 czubate szkl. mąki żytniej (żurkowej; typ 2000)
    ● 1 szkl. otrąb pszennych
    ● łyżka soli
    ● tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb domowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb domowy na zakwasie 1. Zakwas: do słoika wsypujemy
    1/2 mąki, 1/2 płatków, 1/2 czosnku
    i skórkę chleba, zalewamy
    950 ml ciepłej wody, mieszamy.
    Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Z zakwasu
    zostawiamy ok. szklanki
    „zaszczepki” (resztę wylewamy).
    Wsypujemy pozostałe składniki
    zakwasu, wlewamy 900 ml ciepłej
    wody i mieszamy. Przykrywamy
    i odstawiamy na 2-3 dni.
  • 2. Robimy ciasto: mąki mieszamy,
    wsypujemy otręby, sól, wlewamy
    zakwas i 1,5 szkl. ciepłej
    wody. Wyrabiamy elastyczne
    ciasto, dzielimy na pół i przekładamy
    do 2 natłuszczonych keksówek
    (22x11 cm). Przykrywamy
    i odstawiamy na 5 godzin.
    Pieczemy 30 minut w 230 °C.
    Zmniejszamy temperaturę do
    210 °C i pieczemy godzinę. Gorący
    chleb zwilżamy wodą.

Porady

● Aby codziennie mieć świeży chleb, jeden możemy zamrozić (najlepiej pokrojony) i rozmrażać po kilka kromek. ● Z tak przygotowanego zakwasu możemy ugotować pyszny żurek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować