Chleb domowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Zawsze się udaje

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki typ 650
    1,5 łyżeczki soli
    5 dag drożdży
    4 łyżki oleju
    1 litr ciepłej wody
    szczypta proszku do pieczenia
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki płatków owsianych

Chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodajemy sól, oliwę, słonecznik i płatki.
    Drożdże wkruszamy do mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Następnie do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy chleb. Chleb po wyrobieniu musi mieć dosyć gęstą konsystencję.
    Gotowe ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia około 30 minut, następnie przekładamy do 2 blaszek podłużnych i znów czekamy około 20 minut aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy