Chleb cebulowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 130g mąki kukurydzianej
    100g mąki żytniej
    250g mąki pszennej
    2 jajka
    8g suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    65g masła
    100ml wody
    100ml mleka
    130g prażonej cebuli
    1 łyżka maku
    1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu
    masło do wysmarowania keksówki





Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-015w7sh 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę
    i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie).
  • image-0plwqq0 2. Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • image-0rtaju6 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • image-0758o1c 4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią prażonej cebuli.
  • image-102jcvm 5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy