Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój nowy wynalazek, bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 300 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej białej / 1 szklanka wody
    • 1 torebka suszonych drożdży 8 g
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kaszę gryczaną zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca.
    • Wymieszać wszystkie suche składniki razem.
    • Połączyć składniki suche z kaszą, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować.
    • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu.
    • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10x24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut.
    • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut.

Porady

Najlepszy jest jeszcze ciepły. Ja kroję w plastry i zamrażam po 2kromki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować