Chleb "arbuz"

5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolorowy, przypominający owoc arbuza. Swoim wyglądem i smakiem zaskoczy gości i domowników.

Składniki:

  • 370 g maki pszennej
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miękkiego masła
    1 żółtko
    100 g rodzynek
    barwnik spożywczy: zielony i czerwony
Wystaw ocenę:

5 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb "arbuz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, połowę ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać resztę mleka, żółtko, mąkę, masło i sól. Wyrobić do połączenia składników.
  • Podział ciasta 2. Mniej niż połowę ciasta zabarwić na czerwono. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać rodzynki. Resztę ciasta podzielić na pół i jedną część zabarwić na zielono. Trzecią część ciasta wyrobić bez barwienia. Przykryć i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Formowanie chleba 3. Białe ciasto rozwałkować i na środek położyć uformowany wałek z czerwonego ciasta. Zawinąć białe ciasto i zlepić brzegi.
  • Formowanie chleba 4. Rozwałkować zielone ciasto, położyć poprzednie na środek i zlepić brzegi zielonego ciasta.
  • W formie 5. Włożyć do formy zlepieniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięty chleb 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35 - 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis powstał w tym samym czasie co przepis użytkowniczki Marta Ryżek-Kalkowska: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-arbuz-11. Sprawa jest znana redakcji, proszę się nie dopatrywać plagiatów. PPWS_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto arbuz

To może cię zainteresować