1.Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, połowę ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać resztę mleka, żółtko, mąkę, masło i sól. Wyrobić do połączenia składników.
2.Mniej niż połowę ciasta zabarwić na czerwono. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać rodzynki. Resztę ciasta podzielić na pół i jedną część zabarwić na zielono. Trzecią część ciasta wyrobić bez barwienia. Przykryć i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
3.Białe ciasto rozwałkować i na środek położyć uformowany wałek z czerwonego ciasta. Zawinąć białe ciasto i zlepić brzegi.
4.Rozwałkować zielone ciasto, położyć poprzednie na środek i zlepić brzegi zielonego ciasta.
5.Włożyć do formy zlepieniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35 - 40 minut.
Przepis powstał w tym samym czasie co przepis użytkowniczki Marta Ryżek-Kalkowska: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-arbuz-11. Sprawa jest znana redakcji, proszę się nie dopatrywać plagiatów. PPWS_09-2015
Komentarze