Załuję ze nie zrobiłam go wcześniej bo chleb jest wyjątkowo pyszny i w dodatku bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny na Wielkanoc, od święta, na co dzień. Polecam
Chleb 7 ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego), na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrosniecia w ciepłym pomieszczeniu. 1
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stół, na omączony blat, odgazować dwa razy składając w pół i wyrobić ponownie. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski lub do koszyka do wyrastania chleba na ściereczkę wysypaną mąką. Zostawić w cieple do wyrośnięcia ok 40 min.
3.W tym czasie nagrzać garnek z pokrywką w piecu w tem. 250-280 stopni 20 min. Wyrośnięty chleb wrzucić do garnka przykryć piec 40 min w tem 250 stopni, następnie odkryć i dalej piec ok 20 min w temp 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z garnka i studzić na kratce
Komentarze