Domowy chleb

5 (145 ocen)

Ten przepis mam już parę lat i nie raz z niego korzystałam. Zaciekawił mnie tym że robi się go bardzo szybko, a zapach w domu podczas pieczenia chleba jest nie do opisania.

Składniki:

  • Składniki na 2 duże keksówki o wymiarach 30x12
    1 kg mąki pszennej
    100 g drożdży
    4 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 szklanka ziaren słonecznika
    do posypania:
    mak
    sezam
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i jedną łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, resztę wody i słonecznik. Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzać do temp. 40 s C Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych masłem. Wierzch posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika na 10 minut by wyrósł. Po tym czasie temperaturę nastawić na 190 s C z termoobiegiem i piec 1 godzinę.

Porady

Zawinięty w folię utrzymuje świeżość przez parę dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Sezam Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować