Ten przepis mam już parę lat i nie raz z niego korzystałam. Zaciekawił mnie tym że robi się go bardzo szybko, a zapach w domu podczas pieczenia chleba jest nie do opisania.
Składniki:
Składniki na 2 duże keksówki o wymiarach 30x12
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka ziaren słonecznika
do posypania:
mak
sezam
1.Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i jedną łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, resztę wody i słonecznik. Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzać do temp. 40 s C Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych masłem. Wierzch posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika na 10 minut by wyrósł. Po tym czasie temperaturę nastawić na 190 s C z termoobiegiem i piec 1 godzinę.
Porady
Zawinięty w folię utrzymuje świeżość przez parę dni.
Komentarze