Chleb 12 godzinny

0 (0 ocen)

Przepis na ten chlebek dostałam od szwagierki. Jest idealny dla pracujących, którzy chcą także w tygodniu cieszyć się wyśmienitym chlebem na zakwasie :)

Składniki:


  • 50 g zakwasu żytniego
    400 g wody
    300 g mąki pszennej typ 750
    200 g mąki żytniej typ 720
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka ziaren
    1/3 szklanki płatków owsianych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb 12 godzinny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki (można je dowolnie modyfikować, należy wtedy ewentualnie skorygować ilość wody) i sól.

    Wsypać ziarna: słonecznik, sezam biały i czarny oraz siemię lniane. Można użyć dowolnych ulubionych ziaren.

    Następnie dodać 1/3 szklanki płatków owsianych.

    Na koniec wlać wodę i dodać dojrzały zakwas. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do keksówki długości 30-35 cm wyścielonej papierem. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić na około 10-12 godzin (im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto wyrośnie).

    Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50-60 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Płatki Ziarna Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować