Chipsy z pieca

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zasiadając przed kompem zaczynam "sięganie po"... Do "kiedyś" sięgałam po ulubione Chipsy z pieca... dziś też są to chipsy z pieca, prawie te same, z warzyw, lecz "prawie" robi wielką różnicę...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew: 2 sztuki
    - cukinia: 1 sztuka
    - pietruszka: 2 sztuki

Chipsy z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę obieramy i obieraczką do warzyw "kroimy" w paski.
    Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w wąskie paseczki. Możemy to zrobić obieraczką do warzyw, ale wówczas paski będą tak cienkie, że po wysuszeniu zostanie nam prawie opłatek, nie chips, dlatego polecam krojenie w paseczki nożem.
  • chipsy z warzyw 2. Dużą blaszkę do pieczenia wykłądamy papierem, na którym układamy pokrojoną cukinię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. Po około 15 minutach dokładamy marchew i pietruszkę. Cukinia jest mokra, więc będzie wymagała dłuższego czasu suszenia.
  • 3. Kiedy stwierdzimy, że warzywa są dostatecznie suche (gwarantuję, że będą chrupiace), wyjmujemy z pikarnika i zajadamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy