Zasiadając przed kompem zaczynam "sięganie po"... Do "kiedyś" sięgałam po ulubione Chipsy z pieca... dziś też są to chipsy z pieca, prawie te same, z warzyw, lecz "prawie" robi wielką różnicę...
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- marchew: 2 sztuki
- cukinia: 1 sztuka
- pietruszka: 2 sztuki
Chipsy z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę obieramy i obieraczką do warzyw "kroimy" w paski.
Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w wąskie paseczki. Możemy to zrobić obieraczką do warzyw, ale wówczas paski będą tak cienkie, że po wysuszeniu zostanie nam prawie opłatek, nie chips, dlatego polecam krojenie w paseczki nożem.
2.Dużą blaszkę do pieczenia wykłądamy papierem, na którym układamy pokrojoną cukinię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. Po około 15 minutach dokładamy marchew i pietruszkę. Cukinia jest mokra, więc będzie wymagała dłuższego czasu suszenia.
3.Kiedy stwierdzimy, że warzywa są dostatecznie suche (gwarantuję, że będą chrupiace), wyjmujemy z pikarnika i zajadamy.
Komentarze