Chipsy z jabłek

5 (151 ocen)

Zbliża się wiosna i zaczynamy różne diety.Ale nie oszukujmy się, człowiekowi brakuje co jakiś czas czegoś "do pochrupania". Radzę wtedy zrobić sobie takie eco-chipsy.

Składniki:

  • Jabłka(ilość zależy od ciebie)
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Chipsy z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć. Nie trzeba ich obierać, ale zdecydowanie polecam obrane - szczególnie dla dzieci, ponieważ skórka po wysuszeniu robi się twarda i trudno ją pogryźć(ja robię i ze skórką i bez).Przekroić w plasterki o grubości ok. 3 mm.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wrzucić na blaszkę jabłka starając się, aby nie ułożyły się jedne na drugich. Włożyć je do piekarnika.Piekarnik ustawić na 50'C (czyli "suszenie"), najlepiej z termoobiegiem - i suszyć jabłka przez ok. 3-4 godziny. Oczywiście można suszyć je dłużej lub krócej, w zależności od tego, jakie lubicie: bardziej "mięsiste" czy zupełnie wysuszone.

  • image-26oopkp 2. Chipsy przechowujemy w szczelnie zamkniętym worku.

Porady

Przed suszeniem można jabłka posypać cynamonem lub inną, ulubioną przyprawą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować